preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola Virovitica

Novosti

Sjednica Vijeća HBK za Katolički odgoj i obrazovanje

Autor: Mario Večerić, 28. 1. 2017.

U prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem požeškog biskupa Antuna Škvorčevića 26. siječnja održana je sjednica Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. Na sjednici su sudjelovali i predstojnici Biskupijskih ureda za katoličke škole i ravnatelji katoličkih škola. 


 

Biskup Škvorčević je u pozdravu istaknuo važnost izgradnje jedinstvenog odgojno-obrazovnog sustava Katoličke Crkve u Hrvatskoj, koji obuhvaća katoličke dječje vrtiće, osnovne i srednje škole, Katoličko sveučilište te visoka teološka učilišta. Spomenuo je da je sjednica ovog Vijeća svojevrsni forum svih navedenih ustanova kojem je cilj promicanje njihove povezanosti. Kazao je da tome žele poslužiti i izlaganja prof. Gordan Črpića i prof. Ivica Raguža koja su na dnevnom redu. Posebno je pozdravio Ivanu Petrak, voditeljicu Nacionalnog ureda za katoličke škole i tajnicu ovog Vijeća. Potom je tajnica pročitala zapisnik prethodne sjednice, što je potaknulo kratku raspravu o potrebi izvršenja svih njezinih zaključaka.

Prof. Gordan Črpić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu predstavio je dokument Kongregacije za katolički odgoj „Odgajati za međukulturalni dijalog u katoličkoj školi“, koji je preveo Josip Krpeljević a tiskala Kršćanska sadašnjost kao Dokument 173. Posebnu pozornost je posvetio petom poglavlju koje konkretizira pitanje međukulturalnosti u životu katoličkih škola, istaknuvši potrebu izgradnje jakog učeničkog identiteta na temelju kršćanskog vrijednosnog sustava, kao polazištu za obogaćujući dijalog s različitim kulturama u našem društvu. Zatim je prof. Ivica Raguž, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu progovorio o temeljnim odgojno-obrazovnim sastavnicama katoličkih škola i visokih teoloških učilišta kod nas. Spomendan sv. Timoteja i Tita, Pavlovih učenika bio je povod da svoju misao utemelji na Pavlovoj tvrdnji u Poslanici Titu da nas je milost Božja, spasiteljica svih ljudi odgojila da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu. Protumačio je značenje spomenutog Pavlova poticaja za konkretan život u katoličkim školama, s posebnim naglaskom na ravnatelju škole, o kojem prvenstveno ovisi veoma važno ozračje u katoličkim školama. Razvila se potom plodna rasprava u kojoj su osvijetljena pojedina konkretna pitanja iz života naših škola i razgovaralo o načinu na koji valja ugraditi u školski plan i program smjernice iz spomenutog dokumenta Kongregacije za katolički odgoj. 

Očitovalo se koliko je važno s državnim mjerodavnim dužnosnicima definirati određene pojedinosti identiteta katoličkih škola na temelju Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. O nekim pojedinostima u tom pogledu progovorio je biskup Škvorčević, upoznavši sudionike sjednice o onome što Komisija HBK za odnos s državom poduzima. 
Tajnica Vijeća, Ivana Petrak progovorila je o nastojanjima oko izgradnje identiteta katoličkih škola, s posebnim osvrtom na potrebne promjene u školskim statutima. Predstavila je program godišnje trajne formacije djelatnika katoličkih škola te ukazala na važnost pisanog Odgojno-obrazovnog projekta katoličkih škola, koji je neke vrste njihova osobna karta. Biskup Škvorčević je upoznao nazočne s Odredbama HBK o katoličkim osnovnim i srednjim školama koje su potvrđene ad experimentum još na godinu dana te važnost da komisija za izradu kurikuluma srednjih i osnovnih škola pri Nacionalnom uredu ta katoličke škole što prije obavi svoj posao, kako bi se njihov plan i program u skladu s Ugovorom sa Svetom Stolicom mogao predstaviti hrvatskim biskupima i nadležnim tijelima Republike Hrvatske.

Preuzeto: Požeška biskupija
OGLASNA PLOČA
Tražilica
RASPORED SATI

Kriteriji ocjenjivanja

Vremenici

 

 

Popis udžbenika

Priloženi dokumenti:
Popis radne biljeznice.pdf

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Facebook
Katoličke škole
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 16711
CMS za škole logo
Katolička osnovna škola Virovitica / Trg Ljudevita Patačića 3, HR-33000 Virovitica / www.os-katolicka-vt.skole.hr / ured@os-katolicka-vt.skole.hr
preskoči na navigaciju