preskoči na sadržaj
Riječ Božja za svaki dan

Utorak, 7.travanj 2020.

Čitanje svetog evanđelja po Ivanu (Iv 13, 21-33. 36-38)

 

U ono vrijeme:

²¹ Isus, sjedeći sa svojim učenicima za stolom, potresen u duhu posvjedoči: »Zaista, zaista , kažem vam: jedan će me od vas izdati!« ²² Učenici se zglédahu među sobom u nedoumici o kome to govori. ²³ A jedan od njegovih učenika – onaj kojega je Isus ljubio – bijaše za stolom Isusu do krila. ²⁴ Šimun Petar dade mu znak i reče: »Pitaj o kome to govori.« ²⁵ Ovaj se privinu Isusu na prsa i upita: »Gospodine, tko je taj?«

²⁶ Isus odgovori: »Onaj je kome ja dadnem umočen zalogaj.« ²⁷ Tada umoči zalogaj, uze ga i dade Judi, sinu Šimuna Iškariotskoga. Poslije tog zalogaja uđe u nj Sotona.

Još mu Isus dometne: »Što činiš, čini brzo!«

²⁸ Nijedan od sustolnika nije razumio zašto mu je to rekao. ²⁹ Budući da je Juda imao kesu, neki su mislili da mu je Isus rekao: »Kupi što nam treba za Blagdan!« – ili neka poda nešto siromasima. ³⁰ On dakle uzme zalogaj i odmah iziđe. A bijaše noć.

³¹ Pošto dakle Juda iziđe, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin čovječji! I Bog je proslavljen u njemu! ³²Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi.

Da! Uskoro će ga proslaviti! ³³ Dječice! Još sam malo s vama. Tražit ćete me, ali kao što rekoh Židovima, kažem sada i vama: kamo ja odlazim, vi ne možete doći. « ³⁶ Kaže mu Šimun Petar: »Gospodine, kamo to odlaziš?«

Isus mu odgovori: »Kamo ja odlazim, ti zasad ne možeš poći za mnom. No poći ćeš poslije.« ³⁷ Nato će mu Petar: »Gospodine, a zašto sada ne bih mogao poći za tobom? Život ću svoj položiti za tebe!« ³⁸ Odgovori Isus: »Život ćeš svoj položiti za mene? Zaista, zaista, kažem ti: Pijetao neće zapjevati dok me triput ne zatajiš.«

 

1. POTICAJ NA RAZMIŠLJANJE

Nakon pranja nogu i prvih naznaka izdaje (Iv 13, 10-11.18), Isus duboko potresen otvoreno izjavljuje: »jedan će me od vas izdati«. Te njegove riječi kao i njegova uznemirenost ostavljaju začuđene i zbunjene apostole koji nastoje identificirati izdajnika. U toj neugodnoj situaciji na vidjelo izlaze neke značajke života Dvanestorice s Isusom: Petrova inicijativa koja očituje njegov autoritet; odnos posebne bliskosti s Gospodinom jednog učenika; beskrajna nježnost Isusa koji, dok u Judi označava izdajnika, pruža mu umočen zalogaj, znak časti i poštovanja, posljednji čin kojim želi izazvati ljubav. Međutim, budući da Juda konačno odbija odgovoriti na Isusovu ljubav, sudbina Nazarećanina je zapečaćena, i on više ne želi čekati ni trenutka (r. 27b). Uostalom, uzimajući zalogaj prijateljstva a odbijajući Prijatelja, Juda više ne može ostati u krugu prijateljâ: »Odmah izađe. A bijaše noć.« Noć laži, mržnje koja izgoni u osamu, u kraljevstvo sotone.

Isus tumači smisao onoga što se događa. Upravo sada kad je Juda izašao izvršiti naum da izda svog Učitelja, Sin čovječji je proslavljen. U njemu je proslavljen i Bog, jer u predaji Sina na križ objavljuje vlastitu neizmjernu ljubav za čovječanstvo. Čas smrti i čas uskrsnuća zajedno su jedinstveni čas slave, blistavog očitovanja Boga koji je ljubav. S 33. retkom započinje Isusov oproštajni govor svojima. On zna da će ostaviti nepremostivu (r. 33a), i nužnu prazninu (r. 33b), ali koja nije konačna, kako pokazuje njegov odgovor Petru. U svojoj pak prenagljenoj velikodušnosti apostol pokazuje da ne može čekati, i proglašava se spremnim položiti život da bi mogao poći za Gospodinom. Međutim upravo se tu objavljuje nužnost odvojenosti od Krista: bez snage koja izvire muke i smrti, bez prisutnosti Duha, nitko nije u stanju ići za Kristom (»Pijetao neće zapjevati…« r. 38b).

 

2. MOLITVA

Gospodine Isuse, u ovaj sumrak vremena dijelimo s tobom večeru: no još uvijek ne shvaćamo tvoje otajstvo. Pa ipak činilo nam se da te odavno poznajemo.

A kad nam duboko potresen objavljuješ sámo naše otajstvo – zastrašujuću mogućnost izdaje i mržnje – uviđamo da si nas ti uvijek poznavao. Pomozi nam, Gospodine, prihvatiti istinu o zlu koje je u nama, a da pritom jedni druge ne gledamo s nepovjerenjem, da ne osjećamo očajno gnušanje prema sebi samima, da si ne umišljamo da smo drugačiji, bolji, spremni položiti život za tebe: pijetao neće zapjevati dok te ne zatajimo ne tri, nego bezbroj puta.

Daruj nam poniznu hrabrost da ostanemo u svjetlu one dvorane na gornjem katu: ondje nam se u tvom svjetlu objavljuje ono što jesmo; a vani je noć. Tada ćemo moći također razumjeti nešto o tebi koji si Prijatelj zauvijek i ne prestaješ nas privlačiti vezama dobrote: premda te se odričemo, ti ostaješ vjeran, jer ne možeš zanijekati sebe samoga.

 

TIJEKOM DANA VIŠE PUTA PONOVI I ŽIVI RIJEČ:

»Bog ni svoga Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao!« (Rim 8, 32).
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Martina Šalinger   datum: 7. 4. 2020.

Izabrani udžbenici

Popis izabranih udžbenika i drugih radnih materijala za škg. 2021./2022.


Video prilozi


Raspored sati


Predbilježbe

Klikom na link preuzimate formular predbilježbe.

Klikom na sliku možete pročitati upute i obavijesti.


e-Dnevnik


TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Facebook

Katoličke škole

Informatika


Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 78403
preskoči na navigaciju